SJG Weert koppelt keuken aan epd

Het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiëntendossier (epd) inzet om patiënten herstelgerichte voeding op maat aan te bieden. Door de logistiek rond maaltijden en tussendoortjes volledig te automatiseren in één geïntegreerd epd, wil SJG Weert een grote slag slaan op het gebied van hospitality en efficiëntie.

(Tekst: Zorg en welzijn)

SJG Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de communicatie tussen specialisten, diëtisten, verpleegkundigen, logopedisten en medewerkers Service en Zorg laat koppelen aan het patiëntendossier. Lilian Meerts, teamleider van de ziekenhuisafdeling Service en Zorg: ‘Dat gezonde voeding belangrijk is, is algemeen bekend. Dat wordt alleen nog maar belangrijker als je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Over het algemeen lig je meer in bed, verlies je spiermassa en daarmee levenskracht.’

HiX van Chipsoft

Volgens onderzoek loopt 30 procent van alle ouderen in het ziekenhuis een risico om ondervoed te worden, terwijl 20 procent al ondervoed is bij opname. ‘Er zijn verschillende manieren om dat risico te beperken’, zegt Meerts. ‘Zo proberen we, daar waar mogelijk, onze patiënten te laten bewegen én letten we op de voeding. Voor de ene patiënt betekent dat meer eiwitten, terwijl de ander vooral op de ijzerinname moet letten.

Lees hier verder

Geef een reactie