Slaapapneu sneller en goedkoper behandeld

Bij slaapapneu stopt iemand herhaaldelijk met ademen tijdens de slaap. Het kan permanente gezondheidsschade aanrichten. Zestig Twentse huisartsen werken sinds 1 mei met een nieuwe onderzoeksmethode naar slaapapneu. Dit onderzoek gaat sneller, is goedkoper en de patiënt hoeft er niet voor naar het ziekenhuis. Er is internationale belangstelling voor de in Haaksbergen ontwikkelde methode.

(Tekst: Menzis)

Methode

De methode ‘OSAsense’ is ontwikkeld door het Haaksbergse bedrijf DiagnOSAS. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en een slaaponderzoek dat de patiënt thuis kan uitvoeren. Vaak zelfs al op de dag dat de patiënt zich meldt bij de huisarts. Deze nieuwe onderzoeksmethode past goed binnen de ambitie van Menzis om mensen beter te laten slapen.

Positief

De eerste resultaten zijn heel positief, stellen de Twentse zorggroepen THOON en FEA, zorgverzekeraar Menzis en ziekenhuis MST. “De verwachting is dat jaarlijks 1.200 mensen in Twente aan dit onderzoek kunnen meedoen en dat daarvan 300 niet meer naar het ziekenhuis hoeven”, zegt Elra Eppink van de Federatie Eerstelijnzorg Almelo (FEA). “De overige patiënten kunnen gerichter worden doorverwezen.”

Oud vs. nieuw

Bij een vermoeden van slaapapneu werd (en wordt) tot nu toe meestal doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek. De wachttijd is acht weken, de methode is duur (gemiddeld 1.200 euro) en de patiënt betaalt deels via het eigen risico. De nieuwe methode is met gemiddeld 140 euro veel goedkoper, de patiënt betaalt geen eigen risico en op basis van de onderzoeksanalyse is snel helderheid te krijgen. Eric Veldboer van Menzis is blij met de eerste resultaten: “Vooral de patiënt wordt sneller geholpen en hoeft zijn eigen risico niet aan te spreken. Dat is zeker winst!”

Geef een reactie