Sociaal-cultureel werker kan niet meer terecht in welzijn

Het aantal WW-uitkeringen voor het beroep sociaal-cultureel werk is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een analyse van het UWV. De uitkeringsinstantie zoekt naar andere banen voor deze groep en vindt die vooral buiten de sector.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, UWV, heeft in 2015 ongeveer 1300 werkloosheidsuitkeringen verstrekt aan professionals in de beroepsgroep sociaal-cultureel werk. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010. De uitkeringsinstantie heeft een analyse gemaakt van waar de beste kansen liggen voor deze beroepsgroep. Daar komt uit dat werkloze sociaal-cultureel werkers beter kunnen solliciteren naar niet-welzijnsberoepen.

Werkgelegenheid krimpt

Het UWV stelt dat de werkgelegenheid voor sociaal-cultureel werkers krimpt, de concurrentie op de arbeidsmarkt groot is en dat professionalsdie ontslagen worden hun heil beter buiten de welzijnssector kunnen zoeken. De oorzaken voor de terugloop van de werkgelegenheid liggen bij de bezuinigingen van de gemeenten en de zelfredzame samenleving, die ‘de nadruk legt op vrijwillige initiatieven’. Maar een oorzaak is ook de ‘integrale hulp dichter bij de burger’, die ervoor zorgt dat de aanpak doelmatiger is.

Lees hier verder

Geef een reactie