Sociaal werk is wel degelijk een beroep

In de Els Borst-lezing van 2014 zei hoogleraar maatschappelijk werk Margo Trappenburg dat sociaal werk door gewone burgers uitgevoerd kan worden. Gezond verstand zou volstaan. Ten onrechte, vinden Radboud Engbersen en Peter Rensen. Sociaal werk is wel degelijk een beroep.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

De vraag of sociaal-werk wel een beroep is, werd ruim een eeuw geleden ook al gesteld, door de Amerikaanse psycholoog Abraham Flexner. Hij deed dat in een periode dat het sociaal werk in Amerika voorzichtig begon te professionaliseren. Flexner stelde dat sociaal-werk pas een beroep kan worden genoemd wanneer intellectuele inzichten uit praktijk en wetenschap zijn gekoppeld aan een praktisch en omschreven doel (1915: 156)[1]. Hij concludeerde indertijd dat dat in 1915 onvoldoende gebeurde.

Veel bijgeleerd, maar de controverse is gebleven

Sinds Flexner hebben we veel bijgeleerd, maar de controverse rond sociaal werk als professie is gebleven. En die controverse is door Margo Trappenburg met haar Els Borst-lezing opgerakeld. Door sociaal-werk neer te zetten als een ‘bescheiden professie’, zegt ze eigenlijk dat iedereen in staat is dit werk uit te voeren.

Lees hier verder

Geef een reactie