Sociaal werk: preventief en goedkoper

Zorgtrajecten worden voorkomen, meer kwaliteit van leven, minder zware zorg is nodig en sociaal werk scheelt in maatschappelijke kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Sociaal Werk Nederland en anderen naar het werk van de sociaal werker. Inderdaad, het werkt voor de cliënt en voor de samenleving.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Juist omdat sociale professionals naar de mens achter de vraag kijken en met een integrale aanpak komen, is het sociaal werk succesvol. Dat blijkt uit onderzoek naar sociaal werk, uitgevoerd door van Sociaal Werk Nederland en verschillende partners binnen het programma In voor Zorg. Sociaal werk heeft positieve effecten op de kwaliteit van leven, zorgt voor minder zware zorg en bespaart op hulpverlening.

Preventief

Onderzocht werden 36 casussen, zo’n 100 sociaal professionals en burgers werkten mee door hun ervaringen te vertellen over de werkzame principes van het sociaal werk en de preventieve werking. ‘Ondanks dat het onderzoek niet representatief is vanwege de kleine schaal, laten de resultaten zien wat sociaal werkers doen en wat het oplevert’, verklaart Marije van der Meij, adviseur bij SWN en een van de onderzoekers. In het onderzoek is gebruik gemaakt van de Effectencalculator, een methodiek die de effectiviteit van projecten in het sociale domein onderzoekt en de meerwaarde voor bewoners en de financiële opbrengsten toont.

Lees hier verder

Geef een reactie