Sociaal werker als coach, ondernemer en activist

‘Eigen kracht moet worden omgezet in macht. Dat gaat verder dan de vraag wat de cliënt zelf kan. Professionals leren samen met de cliënt van de hindernissen.’ Aldus Peter Rensen van Movisie. Een preview op de conferentie “Meer kracht en meer macht” over de voordelen van empowerment.

(Tekst: Zorg en welzijn magazine)

‘Slechts 10 procent van de mensen die ondersteuning hebben in de Wmo, geeft aan op eigen kracht die ondersteuning te organiseren. Dat blijkt uit een recent SCP-onderzoek. 90 Procent van de mensen kan het dus niet alleen op eigen kracht en daar lopen sociaal werkers in de wijken ook tegenaan. Het werpt de vraag op: in hoeverre kun je als professional uitgaan van de eigen kracht van je cliënt?’ Aldus Peter Rensen, projectleider effectieve sociale interventies bij Movisie.

Eigen kracht

Op de conferentie ‘Meer kracht en meer macht’ op 14 juni in Vergadercentrum Domstad in Utrecht, is de empowerment van de cliënt onderwerp van discussie. De focus op de eigen kracht is niet voldoende voor veel cliënten, vooral de meest kwetsbaren. Er is meer nodig,, blijkt uit onderzoek: namelijk meer macht of “power”. Dat is het vermogen van de cliënt om te leren van de barricades die je tegenkomt. En het heft in eigen hand te nemen. De professional bewandelt met zijn cliënt de weg naar de eigen macht.

Lees hier verder

Geef een reactie