Spaanse wetenschappers: groenten bakken is gezonder

Is groenten bakken gezonder dan koken? Hoe gezond je eet, ligt niet alleen aan het product, maar ook aan de bereidingswijze.

(Tekst: Voedingscentrum)

Het is deels gezonder om groenten te bakken dan te koken, zeggen Spaanse wetenschappers. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren tussen bijvoorbeeld koken, stomen, bakken en bereiden in de oven.

De Universiteit van Granada in Spanje deed onderzoek naar verschillende methoden om groenten te bereiden, waaronder bakken in extra vierge olijfolie en koken in water. Antioxidanten in de verschillende producten zouden volgens de onderzoekers beter behouden blijven in de gebakken versies. In bepaalde gevallen zagen ze dat de voedingswaarde door verhitting in extra vierge olijfolie zelfs was toegenomen.

Effecten van bereiding van groenten op vitaminebehoud

De bereidingswijze heeft invloed op het aantal voedingsstoffen dat het lichaam eruit opneemt. Bij bakken en braden in een koekenpan wordt het product zelf meestal niet meer dan 100°C. Doordat er geen water betrokken is bij de bereiding lekken er geen vitamines weg.

Lees hier verder

Geef een reactie