Wat staat er in verkiezingsprogramma’s over de zorg?

Het is bijna zo ver. Op woensdag 15 maart mogen we onze stem laten horen. Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen dit jaar maar liefst 23 politieke partijen mee. Maar hoe weet je welke partij je het beste kunt kiezen? Wat staat er in verkiezingsprogramma’s over de zorg?

(Tekst: Zorg en welzijn)

Speciaal voor sociaal professionals zocht de Nationale Zorggids uit wat de standpunten van acht grote partijen zijn op het gebied van zorg.

VVD

De VVD is tevreden met het huidige zorgstelsel en is dan ook tegen het afschaffen van het eigen risico. Afschaffen van het eigen risico is volgens de partij niet realistisch en zal leiden tot een premiestijging van de basisverzekering. Wel moet er kritisch gekeken worden naar de betaalbaarheid van het eigen risico.

Ook hecht de VVD veel waarde aan het scheiden van wonen en zorg voor bewoners in een zorginstelling. Door wonen en zorg gescheiden te houden, kunnen bewoners hun eigen zorg blijven inkopen. De VVD is voor verruiming van de huidige euthanasiewet.

PvdA

De PvdA is wel voor het afschaffen van het eigen risico omdat dit niet heeft bijgedragen aan betere en efficiëntere zorg. Bovendien willen de sociaaldemocraten één uniforme basisverzekering. Zorgverzekeraars zouden niet meer met elkaar moeten concurreren over de diverse polissen die er bestaan.

De PvdA wil verder 300 miljoen euro extra investeren in de ouderenzorg en wil in verpleeghuizen de Hugo  Borstnorm invoeren. Dat betekent dat er meer personeel, betere opleidingen en meer aandacht voor de bewoner nodig is. Daarnaast vindt de partij dat mensen die hun leven voltooid vinden, recht hebben op stervenshulp.

Lees hier verder

Geef een reactie