Steeds meer mogelijk bij behandeling kanker

(Tekst: Persbericht)

MCL-specialisten: steeds meer mogelijk bij behandeling kanker

Gedegen onderzoek leidt tot nieuwe kansen voor behandeling van kanker. Dat is de boodschap die vier medisch specialisten op woensdag 11 mei 2016 uitdragen tijdens een symposium in het MCL. Tijdens het symposium ‘De toekomst van de oncologie: regionale en innovatieve ontwikkelingen’ worden onderzoeken en ontwikkelingen uit het MCL gepresenteerd naast innovaties en onderzoeken elders uit Nederland. Een deel van de onderzoeken is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting Alpe d’Huzes. Vier sprekers zullen actuele onderwerpen uit de oncologie toelichten. Het symposium is kosteloos toegankelijk voor zorgverleners en niet-zorgverleners met belangstelling voor innovatief onderzoek op het gebied van kanker. (Aanmelden: alicia.van.haaften@znb.nl )

Bestaande therapie voor nieuwe toepassingen

De in Leeuwarden woonachtige arts Tom van Meerten is aios bij de afdeling Hematologie van het UMCG. Hij kreeg de Bas Mulder Award van het KWF Kankerbestrijding. Van Meerten richt zich op vooral op het agressief grootcellig B-cel lymfoom, een veelvoorkomende vorm van lymfklierkanker waar bijna de helft van de patiënten aan overlijdt. Hij ontdekte dat genen die betrokken zijn bij lymfklierkanker, ook betrokken zijn bij andere kankersoorten waar al goede behandelmethoden voor zijn. Zijn onderzoek resulteerde in de toepassing van bestaande geneesmiddelen voor de behandeling van lymfeklierkanker. Van Meerten heeft in 2014 een grote subsidie van stichting Alpe d’Huzes ontvangen voor zijn onderzoek.

Fries onderzoek naar kwaadaardige huidkanker

Rozemarijn van Rijn is internist hemato-oncoloog in het MCL. Zij deed onderzoek naar een bepaald type kwaadaardige huidkanker: het melanoom. Om de diagnose te stellen wordt het weggesneden weefsel in onze provincie altijd naar de Pathologie Friesland gestuurd. Daar is in de afgelopen jaren precies bijgehouden wat de kenmerken waren van het weefsel en de patiënten. Hierdoor is een uniek databestand opgebouwd van meer dan 1.000 patiënten. Op geen andere plaats in Nederland is op dit moment zo’n zorgvuldig opgebouwde database beschikbaar.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal veelbelovende therapieën beschikbaar gekomen om ook patiënten met uitzaaiingen te behandelen. De beschikbaarheid van die nieuwe geneesmiddelen, gecombineerd met de unieke kennis van de Friese populatie, maakt dat een betere behandeling (en wellicht ook preventie) steeds dichterbij komt.

Radioactieve deeltje tegen uitzaaiingen

Ziekenhuisapotheker Sander Zielhuis presenteert de resultaten van Quirem: een onderzoek naar radioactieve deeltjes voor de behandeling van uitzaaiingen in de lever. Zielhuis legt uit hoe een idee voor een nieuwe kankerbehandeling tot stand komt en hoe een kleine subsidie en doorzettingsvermogen er voor hebben gezorgd dat inmiddels meer dan 100 patiënten in Nederland behandeld zijn met deze therapie.

Hemobase: patiëntendossier in dienst van de wetenschap

MCL-internist Mels Hoogendoorn presenteert resultaten van Hemobase, het hemato-oncologisch patiëntendossier van MCL en samenwerkingspartners bij de behandeling van hemato-oncologische aandoeningen. Hemobase bestaat al meer dan vijftien jaar en wordt in acht instellingen in Nederland gebruikt. Het intelligente systeem voorziet in het snel en overzichtelijk kunnen inzien van relevante patiëntengegevens, gecodeerd volgens internationale richtlijnen, en in het verzamelen van specifieke data t.b.v. het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en het verhogen van de patiëntveiligheid. In het systeem worden de gegevens van het ziektebeloop van een individuele patiënt gekoppeld aan de database waarin de gegevens van vele duizenden hemato-oncologische patiënten zijn vastgelegd. De database ondersteunt op een eenvoudige manier wetenschappelijk onderzoek, en het gebruik van Hemobase draagt er aan bij dat de patiënt een behandeling krijgt aangeboden die volstrekt is toegespitst op het individu.

Alpe d’HuZes

Tijdens de avond zal ook aandacht worden gevraagd voor de Stichting Alpe d’HuZes, de actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto ’opgeven is geen optie’ op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen. Dit jaar zal ook een team MCL-artsen deze uitdaging aangaan.

Geef een reactie