Steeds meer problemen rondom dementiezorg

De problemen voor mensen met dementie en hun naasten worden steeds groter. Dat heeft Alzheimer Nederland laten weten aan Nieuwsuur. Er zijn lange wachtlijsten voor iedereen die een casemanager dementie heeft aangevraagd en sommige mensen zijn hun dementiezorg thuis zelfs helemaal kwijtgeraakt.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Omdat dementiezorg sinds januari 2015 een basisrecht is, zijn zorgverzekeraars sinds die tijd verplicht deze vorm van zorg in te kopen en aan te bieden. In de praktijk blijkt echter dat er een tekort is aan professionals die deze zorg kunnen bieden. In twee derde van de regio’s in Nederland worden de casemanagers wegbezuinigd, raken cliënten hun vertrouwde begeleider kwijt en ontstaan er wachtlijsten.

Geen nieuwe regels dementiezorg

Staatssecretaris Martin van Rijn erkent dat er een probleem is, maar is nog niet duidelijk over wat hij hieraan gaat doen. ‘Er is discussie over de vraag: moet er een aparte casemanager zijn of vervult de wijkverpleegkundige deze rol? Weet u, het maakt mij niet zoveel uit. Dit moet in de praktijk gewoon goed geregeld zijn. Nieuwe regels om dit te realiseren wil ik liever niet, maar wellicht kan extra toezicht van de Nederlandse zorgautoriteit uitkomst bieden.’

Lees hier verder

Geef een reactie