Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit

Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker te gebruiken, geen onnodige producten te kopen en te kijken of producten die over de datum zijn nog eetbaar zijn.

(Tekst: Voedingscentrum)

Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Eens in de twee jaar peilt onderzoeksbureau GfK bewustzijn, houding, kennis, gewoonten en vaardigheden op het gebied van voedselverspilling.

Kleine dingen, groot resultaat

“Minder voedsel verspillen hoeft niet moeilijk te zijn, je kan veel winst halen door kleine dingen aan te passen in je gedrag,” zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. “Als iedereen kleine stappen neemt, kunnen we samen veel bereiken. Zoals standaard je voorraad checken voor je boodschappen doet, en elke keer een boodschappenlijstje maken. Dan koop je minder snel te veel. Het onderzoek laat zien dat het langzaam de goede kant op lijkt te gaan.”

Enkele resultaten uit het onderzoek
  • Het percentage mensen dat producten inspecteert als de THT-datum verstreken is, is iets gestegen van 55% in 2013 naar 59% in 2015. Steeds meer mensen kijken, ruiken en proeven om te bepalen of een product nog eetbaar is.
  • Mensen weten beter het verschil tussen een THT-datum en een TGT-datum. Dat percentage steeg van 45% naar 55%.
  • Het aantal mensen dat een maatbeker gebruikt bij het koken, is gestegen van 6% naar 13%.
  • Tenslotte is er een lichte stijging in het aantal personen dat weet dat de koelkast op 4 graden moet staan (van 15% naar 18% in 2 jaar).
Tools die je helpen minder te verspillen

Er zijn verschillende initiatieven om mensen te helpen om minder voedsel te verspillen. Het Voedingscentrum levert ook een bijdrage.

Lees hier verder

Geef een reactie