Terug naar goede zorg vanuit hart en ziel

De hele zorgsector focust te veel op verantwoording, standaarden, transparantie en controle en te weinig op goede zorg. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Raadslid Jan Kremer: ‘Goede zorg is vooral een kwestie van hart en ziel en niet alleen van verstand. Eenduidig wetenschappelijk bewijs doet onvoldoende recht aan het morele en persoonlijke karakter van goede zorg.’

(Tekst: Zorg en welzijn)

In de jaren tachtig kwam ‘evidence based practice’ (EBP) op in de zorg. Het idee? Zorgprofessionals baseren zich met hun handelen op wetenschappelijk bewijs. ‘Hiermee heeft het vertrouwen in de consensus binnen een specialistische discipline plaats moeten maken voor vertrouwen in statistiek en cijfers.’ EBP was de aanzet voor de ontwikkeling van professionele richtlijnen, kwaliteitsindicatoren en volumenormen.

Verbeterd

Volgens de RVS heeft EBP de kwaliteit en veiligheid van de zorg aanzienlijk verbeterd. ‘Onzekerheid en bewijsvoering spelen een expliciete rol in de praktijk en het heeft de systematische reflectie op de gevolgen van het medisch handelen sterk bevorderd. Ook zijn instrumenten ontwikkeld om wetenschappelijk onderzoek te vertalen in aanbevelingen voor de praktijk.’ Maar er is ook een keerzijde.

Lees hier verder

Geef een reactie