Terugroepactie partijen EpiPen

Een beperkt aantal partijen van de EpiPen wordt teruggeroepen. Hiertoe heeft de registratiehouder (Meda Pharma BV) besloten in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ).

(Tekst: IGZ)

Wat is er aan de hand?

In Japan zijn er twee gevallen gemeld waarbij de EpiPen niet werkte. Bij deze twee pennen lukte het niet om de adrenaline te injecteren.

Na onderzoek is gebleken dat dit probleem bij een beperkt aantal partijen zou kunnen optreden. Deze partijen zijn te herkennen aan de partijnummers:

  • 5ED824D, 5ED824AE, 6ED117N, 6FA292J van Meda Pharma
  • 5ED824E en 6ED117E van Euro Registratie Collectief

De partijnummers zijn te vinden op de pen zelf en op de verpakking. Ze staan bij de vermelding ‘Lot-nummer’.

De EpiPen is een pen met adrenaline. Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Denk bijvoorbeeld aan een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen ze zichzelf een injectie toe.

Welk risico is er?

De kans dat de pen niet werkt, is heel klein. Er zijn twee gevallen gemeld op miljoenen uitgegeven pennen. De pennen uit deze partijen worden al uitgegeven sinds februari 2016. In Nederland en Europa zijn geen meldingen bekend over het niet werken van de EpiPen.

Wat te doen?
  • Mensen met een EpiPen uit de betreffende patijen kunnen deze kosteloos omruilen bij hun apotheek. Alle gebruikers van de EpiPen worden hierover ook benaderd door hun apotheker.
  • De kans dat een EpiPen uit deze partijen niet werkt, is bijzonder klein. De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel. Bij een allergische reactie voordat de pen is omgeruild, moet de oude pen volgens aanwijzing worden gebruikt.
  • De apotheek zal patiënten verder informeren.

De betrokken beroepsgroepen zijn over de omruilactie geïnformeerd.

Geef een reactie