Tips: hoe ga je om met iemand met depressie

Eén op de twintig Nederlanders is depressief. En toch is depressie een onderwerp waar weinig over gesproken wordt. Daarom hebben het ministerie van VWS en de Mental Health Foundation een publiekscampagne in het leven geroepen om depressie bespreekbaar te maken. De campagne zal meerdere jaren duren.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Minister Edith Schippers: “We willen en moeten mensen met een depressie helpen. Maar veel mensen herkennen een depressie niet. Bij zichzelf niet en ook niet bij een ander. Over psychische problemen praten is voor veel mensen ook moeilijk. Terwijl dat cruciaal is. En het is vaak de eerste stap naar hulp”.

Herken de signalen

De campagne bestaat uit tv-spotjes en acties op social media. Alles onder de slogan ‘Herken de signalen en praat erover’. In het eerste jaar ligt de focus met mane op op jongeren (13 tot 18 jaar) en jonge vrouwen (18 tot 35 jaar). Uit statistieken blijkt namelijk dat depressies onder deze groepen vaker voorkomen.

Tips

Dat depressie bespreekbaar gemaakt wordt is stap 1. Maar wat moet je doen als een client aangeeft depressief te zijn of als je vermoed dat een client depressief is? Psychosenet verzamelde tips die ook voor sociaal werkers inzetbaar zijn.

Lees hier verder

Geef een reactie