Tjongerschans: Opgelucht ademhalen

Het hooikoortsseizoen is achter de rug. Goed nieuws voor alle hooikoortspatiënten die weer opgelucht kunnen ademhalen. Ongetwijfeld herken je de klachten, zoals veel niezen, tranende ogen en benauwdheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet met je allergie rond te blijven lopen.

(Tekst: Tjongerschans)

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen. Denk aan stuifmeel, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en schimmels. Deze stoffen noemen we allergenen. Ben je allergisch voor één of meer van deze stoffen, dan uit zich dat in klachten zoals jeuk aan neus en ogen, neusverstopping, tranende ogen, benauwdheid en moeheid.

Hooikoorts meest voorkomende allergie

Van alle inhalatieallergieën die er zijn, komt hooikoorts verreweg het meeste voor. Femke van der Steenstraten is KNO-arts in Tjongerschans en ziet jaarlijks veel hooikoortspatiënten op haar spreekuur. ‘In de volksmond noemen we het hooikoorts, maar de officiële term is boompollenallergie of graspollenallergie’, geeft Femke aan. ‘De laatste decennia is het aantal mensen dat lijdt aan een allergie fors toegenomen. De World Health Organisation schat dat tussen nu en 2050 de helft van de wereldbevolking tenminste één allergie heeft. Op dit moment heeft ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking last van ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor allergenen. De helft daarvan heeft hooikoorts.’

Niet iedereen met hooikoorts gerelateerde klachten bezoekt direct een huisarts, maar koopt bijvoorbeeld eerst zelfmedicatie bij de drogist. Denk aan neussprays, tabletten en oogdruppels. Als dat niet of onvoldoende werkt, komen ze bij de huisarts terecht. Die schrijft een neusspray en/of tablet voor waar veel mensen prima mee uit de voeten kunnen. Pas als behandeling met voorschrijving van geneesmiddelen onvoldoende werkt, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis.

Uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis

Als je bij de KNO-arts in het ziekenhuis komt, vindt eerst anamnese plaats. Femke: ‘Hierbij doorlopen we de hele voorgeschiedenis en omstandigheden van de klachten met de patiënt. Vervolgens doen we een huidpriktest door het zetten van een set krasjes op beide armen. Je wordt getest op diverse allergieën, zoals allergie voor katten, huisstofmijt en pollen. Na 15 minuten wordt de test afgelezen en bepalen we met de patiënt het vervolg. Er kan gekozen worden voor een behandeling met zogenaamde symptomatische medicatie (corticosteroïd neusspray en/of antihistaminicum). Als dat onvoldoende werkt, kunnen we starten met immunotherapie.’

Lichaam ongevoelig maken voor de stof

Desensibiliseren, oftewel immunotherapie, is het ongevoelig maken voor de stof waar je allergisch voor bent. Deze therapie bestaat uit het toedienen van een bepaalde hoeveelheid van de stof waar je allergisch voor bent, in steeds hogere concentraties. Hiermee laat je je lichaam geleidelijk wennen aan de stof. Het resultaat is dat je afweersysteem minder gevoelig op de stof gaat reageren en daarmee de allergieklachten verminderen. De meeste patiënten geven aan dat hun klachten binnen een jaar al flink zijn afgenomen. Femke: ‘Je kunt zelfs helemaal van je klachten afkomen, maar dat is van tevoren niet te voorspellen. De immunotherapie voor gras- en boompollen start altijd in het najaar, en dat is niet voor niets. Je moet je voorstellen dat één tablet gelijkstaat aan een voetbalveld aan pollen. Neem jij zo’n tablet midden in het hooikoortsseizoen, dan krijg je een ontzettend hoge dosis binnen. Dat kan heel heftig zijn. Bovendien bevordert dit de therapie niet en behaal je met een start in het najaar een veel beter resultaat.’

SCIT en SLIT

Er zijn twee toedieningsvormen: subcutane immunotherapie (SCIT) door middel van injecties en sublinguale immunotherapie (SLIT) in de vorm van smelttabletten onder de tong. ‘Beide methoden zijn even effectief, het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Graspollenallergie en huisstofmijt kun je met beide methoden behandelen. Boompollenallergie kan tot nu toe alleen worden behandeld met injecties. In de loop van 2020 zijn ook de tabletten voor deze allergieën ontwikkeld. Ben jij voor meerdere allergenen allergisch, dan kun je voor meerdere tegelijk worden behandeld.

‘We horen steeds meer geluiden dat het verstandig is om al op jonge leeftijd met immunotherapie te beginnen. Een allergie kan zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkelen en dus erger worden. Hoe eerder je start, hoe groter de kans dat de therapie zijn vruchten afwerpt. Een ander voordeel is dat de therapie volledig wordt vergoed als je onder de 18 jaar oud bent. Boven de 18 gaat het van je eigen risico af’, aldus Femke.

Hooikoorts
Bron: Tjongerschans

De KNO-artsen houden samen met de longartsen een wekelijks allergiespreekuur in ziekenhuis Tjongerschans. De specialismen zijn ook beschikbaar vanuit de polikliniek van Tjongerschans in Lemmer. Sinds september kun je ook daar terecht voor het allergiespreekuur.

Geef een reactie