Transparante prijzen ziekenhuizen creëren mist

Transparantie over de prijzen van ziekenhuizen leidt tot ongewenste prijsconcurrentie en duurdere zorg. Concurrentie op kwaliteit levert veel meer.

(Tekst: Zorgvisie)

Dat stelt Hugo Keuzenkamp, lid raad van bestuur van het Westfriesgasthuis, in een opiniebijdrage in NRC-Handelsblad. In de zorg gaan steeds meer stemmen op om de tarieven van ziekenhuizen openbaar te maken. Keuzenkamp is tegen.

Westfriesgasthuis lijkt duur

De tarieven van het Westfriesgasthuis liggen over vrijwel de hele linie boven het landelijk gemiddelde. Het ziekenhuis in Hoorn is dus een duur ziekenhuis, zeggen zorgverzekeraars elk jaar. Maar Keuzenkamp legt aan de hand van een voorbeeld uit dat daarvoor een goede verklaring is. Een operatie aan een galblaas kost in Hoorn 2.200 euro, als het gaat om een kijkoperatie. Soms moet bij moeilijke patiënten de buik toch worden opengesneden. Dat kost ongeveer 5.000 euro. Beide ingrepen zijn in veel andere ziekenhuizen goedkoper (het landelijk gemiddelde voor de klinische ingreep is 4.900 euro, de prijs varieert van 2.200 tot 8.000 euro).

Zinnige zorg

Echter, Hoorn doet de goedkope kijkoperatie bij veel meer patiënten. Ook relatief moeilijke patiënten worden zo geopereerd. Dat is een verklaring voor de hogere gemiddelde prijs van de kijkoperatie. Voor de klinische operatie blijven de echt complexe gevallen, wat ook weer een verklaring is voor dat hoge tarief.

Lees hier verder

Geef een reactie