Trauma, wat doet het met je?

Je zou het maar zijn… Trauma, wat doet het met je? Opgroeien in een gezin waarvan ze vermoedde dat haar moeder niet haar echte moeder was, met het gevoel dat haar ‘tante’ haar moeder was. Ondertussen steeds door haar worden aangetrokken en afgestoten, waarna zij uit beeld verdween. Vervolgens ook nog haar vader, met wie zij een hele goede relatie had, gedurende tien jaar vaak vele maanden moeten missen. Dit maakt een kind kwetsbaar. Daardoor kon het gebeuren dat een kapelaan die haar gezin “hielp” haar misbruikte.

(Tekst: Sozio)

Het overkwam Ankie Driessen (66 jaar), ervaringsdeskundige, samensteller en eindredacteur van het Praktijkboek Psychotrauma.

“Ik ben niet opgevoed door mijn echte moeder. Nog steeds moet ik gokken wie mijn moeder is, al heb ik wel bijna zekerheid. Ik heb mijn echte moeder wel in m’n baby- en kindertijd meegemaakt, maar steeds weer moest ik afscheid nemen van haar. Dat is traumatisch geweest. Je voelt als kind dat iemand meer is dan alleen maar een tante. Daarnaast had ik een vader die het niet zo nauw nam met de vrouw bij wie ik ben opgegroeid. Gevoelsmatig had ik niets met haar. Bij de ene zus ben ik opgegroeid en bij die andere ben ik verwekt.

Doordat er thuis grote problemen waren, was ik kwetsbaar. Daardoor kon het gebeuren dat een kapelaan die ons gezin “hielp” mij seksueel misbruikte. Mijn zus heeft hij niet misbruikt. En dat is niet zo gek, want ik was door de afwijkende moederrol en het gemis van mijn vader de meest kwetsbare. Alles bij elkaar voldoende redenen om trauma’s te ontwikkelen.”

Heftig. Ik kan me wel voorstellen dat je daar een knauw van hebt gehad.

“Nou ja, dat wist ik natuurlijk niet. En de knauw kreeg ik omdat mijn ‘tante’ (waarvan ik het gevoel had dat zij mijn biologische moeder was) steeds weer uit beeld ging. Dat deed heel veel pijn. En later kreeg ik de knauw omdat mijn vader zich zo gedroeg, waar ik me juist aan had opgehangen, omdat mijn biologische moeder zich zo afstandelijk gedroeg. En toen het misbruik nog.”

Lees hier verder

Geef een reactie