Treinen voor en door mensen met autisme

Voorafgaand aan de autismeweek is er op vrijdag 1 april een evenement dat wordt georganiseerd vanuit de Werkgroep Vanuit Autisme Bekeken. Er vertrekken speciale autismetreinen uit Enschede, Nijmegen en Den Haag waarin van alles gebeurt. Alle belangstellenden zijn welkom. Stap in! Laat je zien als mens met autisme of doe kennis op over de invloed van autisme op het dagelijks leven.

(Tekst: PerSaldo)

Met deze actie, die mede mogelijk is gemaakt dankzij belangeloze medewerking van NS, wil de werkgroep Vanuit Autisme Bekeken aandacht vragen voor een inclusieve samenleving en de beweging die zij in gang hebben gezet om dit te bereiken. De Werkgroep is drie jaar geleden gestart. Initiatiefnemers waren Aline Saers, directeur van Per Saldo en Marlies Veldhuijzen van Zanten, toenmalig staatssecretaris van VWS. Inmiddels zijn er vele spijkers met koppen geslagen. VAB ging onder andere met scholen op zoek naar innovatieve oplossingen om ook voor kinderen met autisme passend onderwijs te bieden en begeleidde bedrijven en medewerkers bij het creëren van openheid over autistische werknemers op de werkvloer.

Drie treinen

Vrijdag 1 april vertrekken vanuit Enschede, Nijmegen en Den Haag treinen op weg naar Utrecht waar de slotmanifestatie VAB plaatsvindt. In de treinen en op de stations vinden verschillende masterclasses en workshops plaats. Zo gaat onder andere staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de trein vanuit Den Haag in gesprek met leerlingen met een  autistische stoornis over het door hen ontwikkelde ‘Spoorboekje Onderwijs vanuit autisme bekeken’, komen in Deventer ondernemers bij elkaar om te praten over inclusief ondernemen, en werkt men in Enschede aan een stappenplan om ervaringsdeskundigheid op te nemen in Sociale Teams.

Lees hier verder

Geef een reactie