Twee malariamedicijnen teruggehaald uit apotheken

Sandoz en Teva halen twee malariamedicijnen terug bij groothandels en apotheken. Dat doen zij op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gaat om medicijnen met de stoffen atovaquon en proguanil.

(Tekst: IGZ)

Beide medicijnen zijn voor het behandelen of voorkomen van malaria. De terughaalactie leidt niet tot problemen met beschikbaarheid, want er zijn voldoende andere medicijnen tegen malaria.

Aanleiding

Om de twee medicijnen op de markt te mogen brengen was onderzoek verplicht. Het bedrijf Semler Research Center in India heeft die onderzoeken gedaan. Maar dat bedrijf heeft die niet volgens de regels uitgevoerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat daarom de handelsvergunningen van de medicijnen schorsen (website CBG). Sandoz en Teva halen op verzoek van de inspectie de twee malariamedicijnen terug bij groothandels en apotheken. Er zijn geen aanwijzingen dat er iets mis is met de werkzaamheid en veiligheid van deze geneesmiddelen. Het CBG, de twee bedrijven en de IGZ nemen de maatregelen uit voorzorg.

Advies aan gebruikers

Gebruikt u één van deze antimalariamiddelen? Maak altijd uw medicijnkuur af. Als u hiermee stopt, loopt u het risico om malaria te krijgen. Lees verder de bijsluiter. Maakt u zich toch zorgen, dan kunt u met uw apotheker overleggen.

Geef een reactie