Vaccin testen op grotere groepen mensen

Om een goed vaccin tegen malaria te vinden, is het cruciaal dat kandidaat-vaccins bij meer mensen worden getest dan tot nu toe werd aangenomen.

(Tekst: Erasmus MC)

Rekenmodel

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het Radboudumc. De Rotterdamse en Nijmeegse wetenschappers hebben een rekenmodel ontwikkeld om te bepalen hoeveel mensen minimaal nodig zijn voor een goede studie.

Veelbelovend

“Door in de vroege testfase een kandidaat-vaccin in een grotere groepen mensen te vaccineren in studies, is de kans groter dat we meer veelbelovende vaccins vinden en dus sneller een effectief vaccin ontdekken tegen deze ziekte”, zegt Luc Coffeng, onderzoeker op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Streng

Een van de eerste stappen in het testen van kandidaat-vaccins op mensen gebeurt in gecontroleerde malaria-infectiestudies (CHMI). In deze studies worden onder streng gecontroleerde omstandigheden gezonde vrijwilligers geïnfecteerd met malaria om te kijken naar een mogelijk beschermend effect van het kandidaat-vaccin. “Het is belangrijk dat er genoeg vrijwilligers aan meedoen om juiste conclusies te trekken. Aan de andere kant wil je de groepen zo klein mogelijk houden om zo niet meer mensen dan absoluut noodzakelijk aan malaria bloot te stellen”, zegt Robert Sauerwein, hoogleraar medische parasitologie in het Radboudumc.

Effectief

De onderzoekers denken dat er sneller een effectief vaccin gevonden kan worden als de onderzoeksgroep voor CHMI-studies vergroot kan worden.

Kinderen

Aan malaria sterven jaarlijks 438.000 mensen en de ziekte is de nummer 1 doodsoorzaak in de wereld bij kinderen.

Geef een reactie