Veilig vuurwerk afsteken? Zet ‘m op!

Het einde van 2019 is in zicht. De jaarwisseling is het moment waarop veel mensen de straat op gaan om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen én om vuurwerk af te steken. Dit laatste maakt de jaarwisseling een risicovol feest.

(Tekst: Tjongerschans)

Het afsteken van vuurwerk is niet zonder gevaren. Elk jaar belanden zo’n 500 mensen op de spoedeisende hulp en zo’n 800 mensen bij de huisartsenpost. Uit cijfers blijkt dat er ieder jaar ongeveer 200 ogen beschadigd raken.

Onderzoek Nederlandse oogartsen

De Nederlandse oogartsen registreerden elf jaar lang oogletsel door vuurwerk. Bijna 3.000 mensen liepen oogletsel op en bij zo’n 1.000 mensen was de schade blijvend. In 19% van de gevallen werkte het oog zelfs helemaal niet meer. Het ging in de helft van de gevallen om mensen die zelf vuurwerk hadden afgestoken. Dat is opvallend, want de andere helft van de slachtoffers was dus ‘slechts’ omstander. Ook als je alleen naar vuurwerk kijkt, loop je het risico op oogletsel.

Wat kun je zelf doen?

Om de kans op oogletsel te verkleinen, kun je ervoor kiezen om binnen te blijven tijdens oud & nieuw. Ga je toch de straat op, houd dan ruime afstand tot het vuurwerk en zet een vuurwerkbril op. Je kunt t/m 31 december een gratis vuurwerkbril afhalen op de poli Oogheelkunde, route 32 (op = op).

Geef een reactie