Vergroten zelfredzaamheid mislukt vaak

Zorgverleners slagen er maar één op de tien keer in om de zelfredzaamheid van hun cliënten te vergroten. Vaak ontbreekt een sociaal netwerk of is het overbelast. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Humanistiek en de Universiteit van Amsterdam.

(Tekst: Zorgvisie)

Zorgprofessionals zijn enthousiast zijn over het ideaal van zelfstandigheid. Dat is het eerste dat opvalt in de tussenrapportage Een mooie gedachte, wat professionals denken over zelfredzaamheid en vervolgens niet doen, die de UvH en de UvA deze zomer presenteerden. Zelfredzaamheid zou cliënten stimuleren tot persoonlijke groei en creativiteit. Hulpverleners zien zichzelf als passanten in het leven van hulpbehoevende burgers. Ze moeten tijdelijk inspringen om het sociale netwerk van burgers te mobiliseren. Als de zorgzaamheid van buren, vrienden en familie is gemobiliseerd, trekken zij zich terug.

Grenzen van zelfredzaamheid

Dat is althans het ideaal. De werkelijkheid is anders. In de praktijk blijkt het niet zo makkelijk om een beroep te doen op het sociale netwerk van zorgvragers.

Lees hier verder

Geef een reactie