Verpleeghuizen in actie tegen verdeling 100 miljoen

Leden van brancheorganisatie ActiZ zijn het grondig oneens met de manier waarop zorgkantoren de extra honderd miljoen euro voor verpleeghuizen uitkeren. De regeling is nodeloos bureaucratisch en onrechtvaardig. ActiZ pleit voor een eenvoudige verdeling van het geld via een tariefsverhoging.

(Tekst: Zorgvisie)

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn heeft 13 januari incidenteel 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de kwaliteitsverhoging van verpleeghuiszorg in 2017. De regeling om van dit geld gebruik te kunnen maken is deze maand opengesteld door zorgkantoren, maar stuit op kritiek van zorgorganisaties. Vice-voorzitter Jacqueline Joppe van ActiZ: ‘Los van het feit dat het jammer is dat dit slechts om incidenteel geld gaat en niet om structureel geld, is de kwaliteit van de regeling slecht. Dat komt waarschijnlijk omdat zorgorganisaties niet uitgenodigd zijn om mee te denken over hoe de regeling er uit is komen te zien.’

Slechte verpleeghuizen

In de regeling maken enkel organisaties met een dringend kwaliteitsvraagstuk aanspraak op het extra budget. Goed functionerende huizen maken geen aanspraak. Tot uiterlijk 1 mei 2017 kunnen zorgaanbieders hun aanmeldingsformulier indienen. Hieruit moet blijken dat ze een fors kwaliteitsprobleem hebben, een laag eigen vermogen en een geldig plan ter verbetering.

Lees hier verder

Geef een reactie