Verpleeghuizen boycotten IGZ-uitvraag

Verpleeghuizen sturen niet langer kwaliteitsinformatie (de zgn. IGZ-uitvraag) op naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze hebben bezwaar tegen de kwaliteitsindicatoren en vinden dat de informatie verkeerd wordt gebruikt.

(Tekst: Zorgvisie)

Verpleeghuizen schorten de medewerking aan de uitvraag van de IGZ voorlopig op. Dat hebben de bestuurders van verpleeghuizen vorige week besloten op een extra ledenvergadering van brancheorganisatie ActiZ. Ze hebben bezwaar tegen de gebruikte kwaliteitsindicatoren. Die leiden tot afvinklijstjes en ranking van verpleeghuizen die geen goed beeld geven van de werkelijke kwaliteit van zorg.

Voorbij de afvinklijstjes

ActiZ laat in een reactie weten af te willen van de afvinklijstjes van de IGZ. ‘Kwaliteit komt tot stand in het contact tussen zorgprofessionals en cliënten. Dat zal in het nieuwe kwaliteitskader ook een belangrijke rol spelen’, aldus een ActiZ-woordvoerder. ‘Met dat nieuwe kwaliteitskader komt er ook ander toezicht. We vragen ons af hoe dat zich verhoudt tot de oude afvinklijstjes.’ Zo lang daar geen duidelijkheid over is, adviseert ActiZ haar leden voorlopig geen informatie meer te sturen naar de IGZ.

Lees hier verder

Geef een reactie