Verpleegkundigen: zorg in ziekenhuis gaat achteruit

De situatie in de zorg verslechterd. Dat geeft 81 procent van de ziekenhuis verpleegkundigen aan in een enquête van de SP. Daarnaast vindt bijna driekwart van de verpleegkundigen dat er meer bureaucratie is.

(Tekst: Zorgvisie)

Enquête

Uit de enquête blijkt dat het merendeel van de 1120 ziekenhuisverpleegkundigen die reageerden vindt dat de kwaliteit van zorg de afgelopen jaren achteruit is gegaan. De meeste reacties kwamen van verpleegkundigen van het Zuyderland, het Catharina Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Voor de verslechterde situatie noemen ze verschillende oorzaken, zoals meer bureaucratie (71 procent) en een toename van de werkdruk (47 procent). Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP: ‘Ik schrok er echt van dat zo’n hoog percentage de zorg vindt verslechteren, dat de nood zo hoog is. Ik kreeg al langer signalen van ziekenhuisverpleegkundigen dat ze overbelast zijn en dat ziekenhuizen steeds voller raken. Maar dat zoveel verpleegkundigen vinden dat de kwaliteit van zorg achteruit gaat, vind ik schokkend.’

Ervaringen ziekenhuisverpleegkundigen

De verpleegkundigen geven in de enquête ook aan dat ze minder tijd krijgen voor patiënten, waardoor er volgens hen meer fouten worden gemaakt. ‘We vroegen hun daarnaast of ze wat merken van de bezuinigingen in de zorg in het algemeen, dus buiten het ziekenhuis.

Lees hier verder

Geef een reactie