Verslaving bij verstandelijk beperkte jongeren onderbelicht

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) gebruiken relatief vaak overmatig alcohol en drugs, maar krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Verslaving ligt op de loer. Dat stelt de landelijk werkende zorgorganisator Pluryn.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Neomi van Duijvenbode, senior onderzoeker bij Pluryn: ‘Binnen Pluryn doen we veel onderzoek naar jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en complexe problemen. Wat we zien in onderzoeken en in de praktijk, is dat een gedeelte van deze problemen te maken heeft met middelengebruik, maar het is lastig voor hulpverleners om dat te signaleren.’ Dit is volgens Van Duijvenbode te wijten aan de wirwar van problemen waar cliënten mee te maken hebben. Middelengebruik, psuchische klachten en de verstandelijke beperking lopen in elkaar over. Het is dan soms moeilijk om het middelengebruik eruit te halen. Bovendien denkt ze dat er ook nog steeds een taboe heerst over het onderwerp. ‘Hulpverleners vinden het moeilijk middelengebruik bespreekbaar te maken.’

Problematisch gebruik wordt verslaving

In 2005 kreeg de Tweede Kamer een informatienota waarin te lezen was dat er maar een aantal honderden jongeren zijn met LVB en verslagingsproblematiek. Cijfers die niet goed weergaven hoe het echt was, denkt Van Duijvenbode. ‘Inmiddels is er meer over het onderwerp bekend. In 2015 heeft mijn collega Evelien Poelen onderzoek verricht onder jongeren met een LVB in een orthopedagogisch behandelcentrum. Tachtig procent van hen heeft ooit alcohol gebruikt, iets meer dan de helft cannabis en iets meer dan dertig procent harddrugs.

Lees hier verder

Geef een reactie