Verzekeraars houden zorgpremie kunstmatig laag

Zorgverzekeraars zetten al jaren meevallers en reserves in om de stijging van de zorgpremie te dempen. Dat antwoordt minister Edith Schippers (VWS) op Kamervragen van Karen Gerbrands (PVV). Gerbrands wil weten waarom de zorgpremie komend jaar waarschijnlijk gaat stijgen wegens een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro.

(Tekst: Zorgvisie)

‘Wanneer profiteren de premiebetalers nu eens van uw beleid om de zorgkosten in de hand te houden?’, vraagt Gerbrands de minister in een deze week gepubliceerd Kamerstuk. Hierop antwoordt de minister dat verzekeraars al jaren interen op hun reserves en op die manier de zorg in Nederland betaalbaar houden. ‘De stijging van de zorgkosten is daarmee beperkt gebleven. De zorgpremie ligt anno 2017 op gemiddeld 1290 euro per jaar. Dat is pas voor het eerst boven het niveau van 2012, terwijl het pakket fors is uitgebreid, denk daarbij aan de wijkverpleging en het feit dat er steeds duurdere geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en medische technologieën beschikbaar zijn.’

Tegenvaller

Aanleiding voor de Kamervragen is het bericht van begin deze maand dat zorgverzekeraars te maken krijgen met een tegenvaller van 400 miljoen euro.

Lees hier verder

Geef een reactie