Verzekeraars krijgen inzage patiëntgegevens

De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een aantal wijzigingen in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Zorgverzekeraars mogen voortaan in patiëntgegevens kijken van verzekerden met een restitutiepolis bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Verzekeraars zijn nu ook verplicht om verzekerden achteraf te informeren als ze hun patiëntgegevens hebben bekeken.

(Tekst: Zorgvisie)

Verzekeraars hadden al jarenlang de mogelijkheid om gegevens van verzekerden met een naturapolis en restitutiepolis te bestuderen om fraude en fouten op te sporen. Alleen voor verzekerden met een restituiepolis die zorg krijgen van een niet-contracteerde aanbieder was dat niet mogelijk. Het was aan de individuele verzekeraar om verzekerden achteraf te informenen over de inzage. Na de wijzigingen in de Wmg is de melding achteraf verplicht voor iedere verzekeraar.

Incidenteel

Het inzien van patiëntgegevens gebeurt incidenteel en altijd onder verantwoordelijkheid van een medisch adviseur, zo meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Wel wordt gekeken of er nadelige gevolgen kunnen ontstaan voor de betrokken zorgaanbieder of de effectiviteit van het fraudeonderzoek.

Lees hier verder

Geef een reactie