Verzet tegen Rom in de ggz

Rom moet niet worden ingezet om te benchmarken. Dat is de stelling van de initiatiefnemers van stoprom.com. De Stichting Benchmark GGZ (SBG) is het hier niet mee eens.

(Tekst: Zorgvisie)

De Algemene Rekenkamer was vorige week kritisch over Rom. Dit systeem zou volgens de rekenkamer nog niet voldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar zijn om in te kunnen zetten bij de bekostiging. Een groep psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen startte daarom op zondagavond een petitie op stoprom.com. Hun doel: zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en zo een signaal afgeven dat Rom volgens de ggz niet het goede kwaliteitsinstrument is. ‘We willen laten zien hoe breed het verzet is tegen dit bureaucratische meetinstrument, dat ons bovendien is opgelegd’, zegt psychiater Menno Oosterhoff, een van de professionals achter de petitie. ‘We merken dat de onvrede over Rom op de werkvloer gigantisch is. Er is al eerder aan de bel getrokken over het breed inzetten van Rom om de kwaliteit van behandelingen met elkaar te vergelijken, maar daar werd toen niet naar geluisterd.’

Rom als meetinstrument

Het probleem ligt volgens de initiatiefnemers niet bij Rom als instrument voor verbetering van een individuele behandeling, maar bij het breder inzetten van de gegevens. ‘Rom is nooit bedoeld als kwaliteitsinstrument, maar als middel voor een behandelaar om te zien hoe het ervoor staat met een specifieke cliënt. Wat er nu gebeurt, is dat de zorgverzekeraars zich op de cijfers storten.

Lees hier verder

Geef een reactie