Vluchtelingen in asielzoekerscentra moeten actief worden

Maatschappelijke instellingen en gemeenten staan voor de opgave om vluchtelingen zo snel mogelijk mee te laten doen. Te lang thuiszitten, doet niemand goed. Het bevordert de integratie al helemaal niet. Maar hoe pak je het aan?

(Tekst: Zorg en welzijn)

Slechts één op de drie statushouders in Nederland tussen 15 en 64 jaar heeft een betaalde baan en velen van hen zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering. De moeizame start door de lange asielprocedures, de lage waardering van de diploma’s uit het thuisland, de leeftijd van de nieuwkomers, de taal en de discriminatie op de arbeidsmarkt zijn factoren die in een rol spelen in de slechte arbeidsmarktpositie.

Teleurgesteld

‘In de asielzoekerscentra zitten veel mensen die teleurgesteld zijn. Die moe zijn van het wachten. Maar je moet actief worden. Niet alleen maar binnenblijven en nadenken. We zijn nu in Nederland. Hier moeten we het doen.’ De 24-jarige Hoseb Assadour uit Aleppo in Syrië gaat in ieder geval niet zitten wachten tot Nederland naar hem toe komt. Natuurlijk had hij het moeilijk in het begin en was het een grote klap toen zijn diploma’s uit Syrië hier laag werden gewaardeerd. Hij studeerde medicijnen in Aleppo. ‘Maar voor Nederland heb ik alleen maar mbo. Ik begrijp dat nog steeds niet, maar oké.’

Lees hier verder

Geef een reactie