Voedselverspilling voorkomen met het Eetmaatje

Het Eetmaatje is vanaf 1 mei verkrijgbaar in 200 SSK-supermarkten. Met deze maatbeker kun je eenvoudig porties pasta, rijst en couscous afwegen. Zo kook je precies op maat en help je voedselverspilling voorkomen.

(Tekst: Voedingscentrum)

Het Eetmaatje is ontwikkeld in opdracht van het Voedingscentrum en helpt om voedselverspilling te voorkomen. Er zijn al 1 miljoen van deze maatbekers verspreid. Via zo’n 200 SSK-supermarkten worden nog eens 100.000 exemplaren verspreid. Dit zijn winkels met een ‘Super Supermarkt Keurmerk’, een keurmerk voor lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.

Haal een gratis Eetmaatje op

Vanaf 1 mei kun je een Eetmaatje ophalen bij een SSK-supermarkt. Je krijgt hem gratis bij de aankoop van pasta, rijst of couscous (zolang de voorraad strekt). Kijk hier of er een SSK-supermarkt bij jou in de buurt is. Het Eetmaatje is ook verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum (tegen betaling van verzendkosten).

Hoe gebruik ik het Eetmaatje?

Het Eetmaatje is heel handig in gebruik. De schaal op de beker is weergegeven in porties. Er staat bijvoorbeeld geen ‘75 gram’ op maar ‘1 persoon’. Dit maakt het makkelijker om de juiste portiegrootte per persoon te koken. Bij rijst en pasta is het normaal gesproken wat lastiger om de juiste hoeveelheden in te schatten. Dat komt omdat het uitzet en zwaarder wordt bij het koken. Rijst en pasta worden ruim 2 keer zo groot. Met het hulpmiddel kook je precies genoeg.

Waarom zou ik het Eetmaatje gebruiken?

Door het Eetmaatje te gebruiken, kook je makkelijker de juiste hoeveelheden. Je houdt minder snel rijst, pasta en couscous over en gooit zo minder snel eten weg. Daarmee voorkom je voedselverspilling en spaar je geld uit. Omdat je op maat kookt, eet je ook niet zo snel te veel. Kortom: het Eetmaatje gebruiken is goed voor je gezondheid, je portemonnee én het milieu.

Geef een reactie