De voordelen van sturen op beleving bij schoonmaak

Er is veel te doen over de verblijfsomgeving van de bewoner of patiënt. Wat gebeurt er als de beleving centraal wordt gesteld en als hier op wordt gestuurd? Wat zijn de verwachtingen van bewoners, hoe zit het met kosten, kwaliteit en hygiëne en wat is beleid in een huis? De schoonmaak onder de loop.

(Tekst: Zorginstellingen)

De aspecten die de beleving beïnvloeden worden regelmatig ingedeeld in Product, Gedrag en Omgeving. De verhoudingen tussen deze factoren bepalen de mate van gastvrijheid die de bewoner ervaart en de beleving die iemand heeft. In dit artikel worden de PGO-aspecten niet gescheiden genoemd maar worden wat combinaties gemaakt.

Schoonmaak en kwaliteit

Bij Atir Schoonmaakadvies krijgen we regelmatig de vraag welke normen er zijn voor schoonmaakkwaliteit. Wat is een minimaal niveau waaraan de kwaliteit van schoonmaakonderhoud moet voldoen? In feite geldt hier: welke visie heeft een huis op de mate van orde, netheid en reinheid in algemene ruimten en welke normen hanteert het huis voor de persoonsgebonden omgeving als de kamer? In hoeverre bepaalt een bewoner hoe rein zijn of haar kamer is en in welke mate legt het huis hier een norm op? Welke mate van vervuiling accepteert het huis? Het ene huis laat hier meer los dan een ander.

De beschikbare tijd voor schoonmaak mag dan deels anders besteed worden. Bijvoorbeeld samen met de bewoner koffiedrinken en persoonlijke spullen schoonmaken. De beleving van de bewoner is dan prima, maar technisch gezien zal de schoonmaakkwaliteit te wensen over laten.

Lees hier verder

Geef een reactie