De voordelen van vroeg leren koken

Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch werkt in de keuken.

(Tekst: Voedingscentrum)

Van al dat hakken, snijden. afwegen, bakken en koken krijgen ze meer zelfvertrouwen in de keuken. Ze worden steeds handiger in deze handelingen. En het draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag. Bijkomend voordeel: kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven. Winst op alle fronten dus.

Wat kan jouw kind doen?

Van klein tot groot: alle kinderen kunnen helpen koken. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind kan.

  • Ei pellen
  • Groente en fruit wassen
  • Kruiden knippen en toevoegen
  • Eten wegen of afmeten
  • Snijden van ‘eenvoudig eten’ (bijvoorbeeld komkommer) met een bot mes
  • Kijken of vlees en vis gaar is
  • Omgaan met de oven en het gasfornuis
  • Een keukenmachine gebruiken, zoals een blender en staafmixer

Tot slot nog een tip: bouw het leerproces langzaam op en blijf altijd in de buurt.

Leer kinderen koken met De kleine keukenhulp

Het kookboek De kleine keukenhulp is een ideaal boek voor ouders van kinderen van 4 tot 13 jaar, die hun kinderen stap voor stap willen leren koken. Maar ook erg leuk als je kinderen hebt die hun mannetje al staan in de keuken. Lees hier meer over De kleine keukenhulp.

Geef een reactie