Vraag naar goud onder tandartsen flink gedaald

Een stralende tandpastaglimlach is wat de meeste mensen willen. De vraag naar goud en gouden vullingen is daardoor flink gedaald. 

Tien jaar geleden werd er door tandartsen nog ruim 62 ton aan goud gebruikt voor vullingen en kronen, 1,7 procent van de wereldwijde vraag. Maar in de afgelopen vijf jaar is de vraag naar goud onder tandartsen volgens de World Gold Council met 60 procent afgenomen, schrijft Bloomberg. Tandartsen denken dat dat komt omdat mensen liever witte tanden willen dan een gouden kies.

Een decennium geleden was het heel normaal om een gouden tand te hebben. Het tandvlees verdraagt het edelmetaal doorgaans goed, aldus Hugo Sachs van de Australische Tandheelkundige Organisatie. “Goud houdt meer van de bestaande tandstructuur in stand en breekt niet af zoals bijvoorbeeld porselein dat kan doen.”

Goud verliest glans

Maar inmiddels zijn nieuwe materialen in opkomst, zoals composietvullingen en porselein die er natuurlijker uitzien. Ook werden gouden tanden vroeger gezien als statussymbool, maar tegenwoordig vinden mensen het patserig en is het meer iets voor rappers. De witte glimlach is volgens tandartsen duidelijk favoriet.

Lees hier verder

Geef een reactie