Vrees voor dumping in gemeenten

Tekst: WMO Magazine

Vakbond FNV is blij dat een kwart van de 12.000 medewerkers van thuiszorgaanbieder TSN de zekerheid hebben dat ze hun baan behouden. Het gaat om medewerkers in gemeenten die ervoor kiezen Buurtzorg of een andere aanbieder het werk van TSN te laten overnemen. Maar over de resterende driekwart maakt FNV zich ‘ernstige zorgen’.

‘Buurtzorg is de enige aanbieder die een landelijke oplossing biedt voor de medewerkers en cliënten van TSN,’ meent de FNV. ‘Ook gaat er bij Buurtzorg meer geld voor de zorg ook naar de zorg, omdat zij minder management en overheadkosten hebben. Bij Buurtzorg blijven de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers behouden en houden de cliënten hun vertrouwde zorgmedewerker. Dat is ook waar de FNV als vakbond voor staat.’

Gemiste kans

Een aantal gemeenten, zoals Bronckhorst en Utrecht, heeft gekozen voor de volgens de FNV één na beste oplossing. Daarbij nemen andere aanbieders het werk over, met de garantie dat arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen cliënt en medewerker behouden blijven. Hiermee kiezen deze gemeenten een acceptabele oplossing die niet ten koste gaat van zorgmedewerkers en cliënten. Maar volgens de FNV is het desondanks een ‘gemiste kans’ om niet met Buurtzorg in zee te gaan en dus niet te kiezen voor een landelijke oplossing.

Dumping

Er is nog steeds een grote groep gemeenten die volgens de FNV het slachtoffer zal worden van dumping: zorgmedewerkers doen hetzelfde werk tegen minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden, cliënten dreigen zorguren te verliezen en moeten huin vertrouwde gezichten missen. De FNV vindt dit fenomeen ‘onbegrijpelijk’, verwijzend naar de afspraken die op 4 december 2015 zijn gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. Er is een ‘noodfonds’ van zestig miljoen euro beschikbaar om de tarieven op te hogen zodat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld door gemeenten om goede thuiszorg te organiseren.

Actie

TSN-medewerkers door het hele land voeren actie om te zorgen dat gemeenten zich aan de afspraken houden. ‘Wij staan samen met onze collega’s in Hollands Kroon, Bronckhorst en Apeldoorn die zich sterk maken voor goede thuiszorg,’ aldus TSN-medewerkster Erica Stinissen. ‘De zorg is nog steeds nodig, dus het werk blijft gewoon bestaan. Wij accepteren geen verslechteringen meer. We gaan dus door totdat er in elke gemeente een goede oplossing is.’