Vrijwilliger met beperking actief in de wijk

Een beperking en toch als vrijwilliger werken. Het kan en mensen worden er gelukkiger van. Dat laat het project “Samen talenten benutten” zien. ‘Organisaties moeten elkaar kennen en investeren in een goede manier om mensen te begeleiden’, zegt Els Hofman, projectleider bij Movisie.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Ilse heeft door een auto ongeluk ernstig hersenletsel opgelopen, haar korte termijn geheugen is beschadigd. Ilse steunt op begeleider Mienk, haar rots in een omgeving die ze zich meestal niet herinnert. Ilse werkt als vrijwilliger bij mensen met dementie. Het is een voordeel dat Ilse zich niets kan herinneren, ze kan met veel geduld en interesse luisteren naar steeds dezelfde verhalen die mensen met dementie vertellen. Ze neemt de mensen vaak mee naar buiten voor een kleine wandeling naar het park.

Beperking

Het verhaal van Ilse maakt duidelijk hoe belangrijk vrijwilligerswerk kan zijn voor mensen met een beperking. Alleen, ze komen niet vanzelf in contact met de vrijwilligersorganisaties. Ook omdat voor henzelf niet duidelijk is wat ze kunnen doen en betekenen. Het project ‘Talentvolle mensen met een beperking actief in de buurt’ van Movisie geeft inzicht in die talenten. Via een cursus – 8 bijeenkomsten onder leiding van hun eigen begeleider.

Lees hier verder

Geef een reactie