Vrijwilligers zijn meer dan ooit nodig

Vrijwilligers zijn vaak bescheiden, maar besteden ondertussen veel tijd aan allerlei vormen van vrijwilligerswerk. Hiervoor krijgen ze geen vergoeding in de vorm van een salaris. Het is dan ook belangrijk om hen te laten zien dat ze gewaardeerd worden. Daar is de nationale Dag van het Vrijwilligerswerk voor bedoeld.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Joost van Alkemade, directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), vertelt dat deze speciale dag voor vrijwilligers overal anders wordt ingericht. Lokaal zijn verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om mensen in het zonnetje te zetten en daarnaast wordt vandaag het Gratis Goud Festival gehouden in Deventer. Dit festival is een ontdekkingstocht langs vernieuwende, succesvolle en goed georganiseerde vrijwilligersinitiatieven en is bedoeld voor vrijwilligers, beleidsmedewerkers, politici en sociaal werkers. Tijdens het festival worden ook de Meer dan handen vrijwilligersprijzen uitgereikt.

Drie bestuursfuncties

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 6,7 miljoen mensen vrijwillig actief. Dat betekent dat de helft van alle volwassen Nederlanders vrijwilligerswerk doet. Van Alkemade: ‘De een zet zich eens per jaar in tijdens NL Doet, de ander heeft drie bestuursfuncties. Wat voor vrijwilligerswerk iemand ook doet, alles is goed. Want vrijwilligers zijn nu meer dan ooit nodig.’

Lees hier verder

Geef een reactie