Vullingen kunnen immuunreacties veroorzaken

Onderzoeker Dessy Rachmawati werpt nieuw licht op de mechanismen waarmee tandheelkundige legeringen irritatie en ontstekingen kunnen veroorzaken. Ze onderzocht voor haar promotie hoe tandheelkundige toegepaste metalen voor beugels, kronen, vullingen en implantaten, het immuunsysteem kunnen activeren. Rachmawati promoveert hiermee op 18 mei bij Vumc.

(Tekst: VUMC)

Rachmawati heeft op cellulair niveau in vitro vastgesteld hoe sommige van die metalen, zoals nikkel, palladium en goud een signaal kunnen imiteren dat het immuunsysteem activeert en daardoor ontstekingen en allergieën teweeg kan brengen. Ze heeft ook aanwijzingen gevonden dat sommige metalen in de mond aan neurodegeneratieve ziekten kunnen bijdragen. De metalen kunnen de immuuncellen in het hersenweefsel activeren, waardoor chronische ontsteking kan ontstaan en tenslotte neurodegeneratieve ziektebeelden.

Metalen in vullingen

De resultaten dragen bij aan de bewustwording van de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan metalen kunnen geven. Ook zijn de resultaten van belang voor de tandarts die adequate legeringen voor zijn of haar patiënten moet selecteren.

Hoewel tandheelkundig toegepaste metalen immuunreacties kunnen opwekken, kunnen zorgvuldige productie, het gedegen testen van metaallegeringen, en gepaste klinische monitoring, bijdragen tot veilig verantwoord gebruik. De resultaten van dit proefschrift kunnen van waarde zijn voor toekomstige richtlijnen ten behoeve van het vervaardigen van nieuwe tandheelkundige legeringen.

Geef een reactie