Waarom een cliëntenportaal toegevoegde waarde heeft

Hoewel zorgverleners veelal huiverig zijn over een cliëntenportaal of patiëntenportaal, zijn zorgorganisaties er erg blij mee. “We krijgen veel minder telefoontjes met de vraag ‘hoe is het met mijn vader’?”

(Tekst: Zorginstellingen)

“Toen we overstapten van de map met papieren dossier op de kamer van de cliënt naar het elektronisch dossier merkten we dat het dossier ineens ‘van ons was’”, vertelt Arianne Samsom, projectleider Elektronisch Cliëntendossier (ECD) en cliëntenportaal bij Woonzorgcentra Haaglanden. “Maar het dossier is van de cliënt. Omdat het nieuwe dossier alleen elektronisch beschikbaar was, mochten cliënten dit vanwege privacyredenen niet zonder ons bekijken. Toen ontstond het idee om gebruik te maken van een cliëntenportaal.”

Regierol

En de cliënten, mantelzorgers en eerste contactpersonen van het Haagse woonzorgcentrum zijn er blij mee. Samsom: “Een mantelzorger vertelde mij dat ze het erg fijn vond om nu mee te kunnen lezen hoe het met haar vader gaat. Nu hoeft zij minder vaak te bellen.” Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) komt het portaal als geroepen. “Gelijkheid in informatie is nodig voor shared decision making”, vertelt Edward van Mierlo, Adviseur Functioneel Beheer bij het JBZ. Met het meebeslissen over de behandeling die het beste past, kan de patiënt meer de regierol nemen.”

Lees hier verder

Geef een reactie