Wachttijden MDL-arts rijzen de pan uit

Driekwart van de ziekenhuizen overschrijdt de Treeknorm ten aanzien van wachttijden voor maag-darm-leverziekten. De wachttijdnorm voor de oogarts wordt overschreden in ruim 61 procent van de ziekenhuizen.

(Tekst: Zorgvisie)

Dit blijkt uit een analyse van MediQuest van de ziekenhuiswachttijden in december 2016.

Treeknormen

Volgens de Treeknormen mag een patiënt maximaal vier weken wachten voor hij op de polikliniek terecht kan. Bijna driekwart van de ziekenhuizen overschrijdt de maximaal aanvaardbare wachttijdnorm voor een bezoek aan de maag-darm-leverarts. De gemiddelde wachttijd voor een bezoek aan de maag-darm-leverarts bedraagt 6,7 weken.

Ziekenhuizen

Uitschieter is het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, waar de wachttijd twaalf weken bedraagt voor het eerste polikliniekbezoek bij de mdl-arts. In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort kan men na zeven weken terecht. En in het Diakonessenhuis Utrecht moeten patiënten vijf weken wachten.

MDL-artsen

De langere wachttijden voor de MDL-arts verbazen de Maastrichtse hoogleraar MDL ziekten Ad Masclee niet. ‘Ziekenhuizen mogen niet groeien in productie maar de zorgvraag, zeker op MDL gebied neemt toe. Daarnaast speelt er een ander probleem. Er zijn te weinig MDL artsen en we mogen er niet meer opleiden’.

Lees hier verder

Geef een reactie