Wachttijden ziekenhuis stijgen verder

De afgelopen drie jaar zijn de gemiddelde wachttijden bij de ziekenhuizen toegenomen met één tot twee weken per specialisme. Dat blijkt uit een analyse van MediQuest.

(Tekst: Zorgvisie)

Voor de maximale wachttijd zijn de zogeheten Treeknormen opgesteld. Het eerste bezoek aan een polikliniek moet in tachtig procent van de gevallen binnen drie weken plaatsvinden,  de maximale wachttijd is vier weken. Bij revalidatiegeneeskunde, pijnbestrijding, reumatologie, neurologie en neurochirurgie zijn de wachtperiodes gemiddeld al vier weken. Bij oogheelkunde, allergologie en maag-, darm- en leverziekten ligt de gemiddelde wachttijd al ruim boven de zes weken.

Wachttijden per specialisme

MediQuest analyseerde de gemiddelde wachttijd per specialisme, gemeten over de afgelopen drie jaar. Over het algemeen stijgen de wachttijden voor een eerste polibezoek gestaag. De langste wachtperiode zijn te vinden bij maag/lever/darmziekten: 6,6 weken, allergologie: 6,8 weken, oogheelkunde: bijna 7 weken, revalidatie: 5,1 weken en pijnbestrijding: 4,8 weken. De gemiddelde wachttijd bij cardiologie ligt al op 3 weken.

Lees hier verder

Geef een reactie