Wantrouwen tussen reguliere artsen en bedrijfsartsen

Artsen in de reguliere zorg werken niet genoeg samen met bedrijfsartsen. Daardoor weten werknemers met een chronische ziekte niet bij wie ze moeten aankloppen voor hulp. Dat is een van de conclusies die de Sociaal-Economische Raad (SER) trekt uit onderzoek naar chronisch zieke werknemers.

(Tekst: Zorgvisie)

Een op de vijf Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar is chronisch ziek, zo blijkt uit het rapport van de SER. De meest voorkomende chronische ziektes zijn nek- en rugklachten, artrose, diabetes mellitus, astma en gehoorstoornissen. De komende jaren komen er meer chronisch zieke mensen bij, voorspelt de raad, die vindt dat deze mensen zo lang mogelijk moeten kunnen blijven werken.

Samenwerking artsen en bedrijfsartsen

Daarvoor zijn nog wel enkele obstakels te overwinnen, zowel bij patiënten en werkgevers als bij zorgverleners. Volgens de SER gaat in de samenwerking tussen al deze partijen nog het nodige mis. Veel chronisch zieke werknemers vertrouwen of kennen hun bedrijfsarts niet. Ze zullen eerder naar hun huisarts stappen, maar die staat te ver van het bedrijfsleven af.

Lees hier verder

Geef een reactie