Prijs voor MCL onderzoeker

Wetenschappelijke prijs voor MCL-onderzoeker Joep van de Geer voor landelijk onderzoek naar onderwijs over palliatieve patiënt.

Op het jaarlijkse wetenschapssymposium van de MCL Academie, op 15 maart 2016 heeft geestelijk verzorger Joep van de Geer de Auletiusprijs ontvangen. Zijn onderzoek – naar het effect van training voor zorgprofessionals over spirituele begeleiding van zeer ernstig zieke patiënten – werd daarmee gekroond tot beste onderzoek van het jaar. De W.K. Brouwerprijs voor de beste klinische les ging naar coassistent Inge Bootsma. De publieksprijs voor de beste flitspresentatie werd gewonnen door arts-assistent Kor Hutting.

Presentatie resultaten wetenschappelijk onderzoek

Op het MCL Wetenschapssymposium presenteren artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek. De winnaar Joep van de Geer presenteerde de resultaten van zijn landelijke onderzoek*) naar het effect van training voor teams van artsen en verpleegkundigen over spirituele begeleiding bij palliatieve zorg. Van de Geer stelde een training op over het signaleren van spirituele aspecten in de gespreksvoering met de patiënt. De scholing is gegeven in verschillende topklinische ziekenhuizen. Het onderzoek concludeert middels voor- en nametingen dat patiënten een hogere zorgkwaliteit ervaren wanneer artsen en andere zorgprofessionals aandacht hebben voor hun levensvragen. Van de Geer hoopt in 2016 of 2017 te promoveren op zijn onderzoek.

Coassistent Inge Bootsma presenteerde de winnende klinische les “Een patiënt met hyponatriaemie (zeer lage natriumwaarden) als uiting van acute bijnierschorsinsufficiëntie”. Klinische lessen spelen een belangrijke rol bij de opleiding van artsen en andere zorgverleners en zijn ook belangrijk voor zorgverleners om ‘bij te blijven’ en kennis te delen. Een goede klinische les heeft een grote didactische waarde en is gericht op verbetering van zorg.

Arts-assistent Kor Hutting kreeg tenslotte de publieksprijs voor de beste korte presentatie (‘Power talk’). Tien MCL-wetenschappers gaven in een race tegen de klok van 3 minuten een flitspresentatie over hun wetenschappelijk onderzoek. De presentatie van Kor Hutting over vriescoupe-gecontroleerde excisie van huidmaligniteiten in het gelaat (verwijdering van huidkanker met koudetechniek); kreeg de meeste loftuitingen van de aanwezigen.

Wetenschap is onmisbaar voor het leveren van topzorg.

MCL-directeur Kees Donkervoort benadrukte tijdens het wetenschapssymposium het belang van onderzoek voor de topklinische ambities van het MCL. ‘Wetenschap is onmisbaar voor het leveren van topzorg. Het MCL wil onderzoek doen dat er voor de patiënt toe doet en heeft hierbij hoge en gezonde ambities’ Het MCL streeft in samenwerking met o.a. de 11e faculteit, hogescholen, zorginstellingen, bedrijven, overheden, verzekeraars naar de totstandkoming van een Northern Health Campus Fryslân. Het MCL hoopt in samenwerking met deze partijen de wetenschappelijke ambities verder vorm te gaan geven. Ten slotte lanceerde Donkervoort ook het wetenschapsmagazine dat MCL gaat uitbrengen. De eerste editie verschijnt in mei van dit jaar.

Het wetenschapssymposium wordt jaarlijks georganiseerd door de MCL Academie, hét opleidingsinstituut van het MCL. De MCL Academie richt zich op onderzoek, innovatie en onderwijs. Doorlopend wordt er in het MCL aan gemiddeld 150 onderzoekstrajecten gewerkt, waaraan 5.000 MCL-patiënten deelnemen. Het MCL behoort tot de snelste stijgers binnen de Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen (STZ) qua (internationale) impact van wetenschappelijke output op de gezondheidszorg.

*) What can be the effect on patient-reported outcome measures of spiritual care training to hospital staff in the Netherlands? (SPIRIT-NL).

*****

Foto: Joep van de Geer (links) ontvangt de Auletiusprijs uit handen van Jan Willem Kappelle, affiliatiecoördinator bij de MCL Academie. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een sculptuur.

Geef een reactie