Wetten gedwongen zorg met ‘gezond verstand’ vormgeven

De doorbreking van het medisch beroepsgeheim en de economische en organisatorische haalbaarheid zijn hete hangijzers in de slotfase van de invoering van de wetsvoorstellen Wvggz, Wzd en Wfz. ‘We moeten deze wetten met gezond verstand gaan vormgeven’, aldus minister De Jonge vandaag in de Eerste Kamer.

(Tekst: Zorgvisie)

Minister De Jonge ging gisteren en vandaag samen met staatssecretaris Blokhuis en minister Dekker (Rechtsbescherming) het gesprek aan met de senatoren over de invoering van de drie wetten gedwongen zorg, die de BOPZ vervangen. Senator Dercksen (PVV) verwees naar de lange en bijzondere aanloop van het debat, waarbij De Jonge op de laatste dag voor het reces aankondigde dat er reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De SGP en SP vragen zich af of de drie wetten uitvoerbaar zijn.

Zorgen

GGZ Nederland en VGN hebben hun zorgen geuit. ‘De Wzd is onleesbaar geworden en zelfs voor experts is het moeilijk uit te leggen hoe het een en ander in elkaar steekt,’ aldus de vereniging. GGZ Nederland ziet in de nieuwe wetten veel goede ontwikkelingen, maar maakt zich ook zorgen over de wetsinvoering. ‘Allereerst de vraag wanneer dit gebeurt. De Wet verplichte GGZ vraagt actie van ggz-organisaties, het openbaar ministerie, gemeenten, politie en anderen.’

Lees hier verder

Geef een reactie