Wijkteam moet bijspringen bij huiselijk geweld

(Tekst: Zorg en Welzijn)

Veilig thuis een probleem

Gaat het bij jou thuis niet goed? Dan kun je terecht bij Veilig Thuis, het advies en meldpunt voor huiselijk geweld. Maar helaas, bij verschillende meldpunten zijn niet genoeg hulpverleners en er is een wachtlijst. Het wijkteam moet bijspringen.

Er is een achterstand ontstaan de afgelopen maanden bij het advies- en meldpunt Veilig Thuis Utrecht. Tientallen meldingen zijn in maart doorgezet naar de wijkteams: ‘Er is extra inzet in gang gezet door de gemeenten’. In Nijmegen liggen zo’n 80 zaken bij Veilig Thuis al maanden op onderzoek te wachten. Daarbij moeten nog 200 zaken ‘worden overgedragen aan de sociale wijkteams’, meldt de Gelderlander.

Wachtlijsten voor huiselijk geweld problemen

De veiligheid van kinderen staat onder druk. Dat concludeerde kinderombudsman Marc Dullaert in maart een rapport over de gevolgen van de overgang van jeugdhulp naar de gemeenten. Hij waarschuwde dat de wachtlijsten voor jeugdhulp verder groeien. En dat de wijkteams worden ingezet hiervoor, maar niet zijn toegerust om jeugdhulp te bieden.

Sociale wijkteams

In Nijmegen hebben klokkenluiders naar buiten gebracht dat tientallen huiselijk geweldzaken zijn blijven liggen bij het meldpunt Veilig Thuis. Bovendien heeft de organisatie wel liefst 200 zaken op stapel die wachten op een overdracht aan de sociale wijkteams. Hoewel het niet mag, wordt in zaken met hoge prioriteit noodgedwongen geselecteerd, zegt een medewerker tegen de Gelderlander. ‘Bij kwetsbare kinderen van 0 tot 4 jaar wordt niet gewacht.’

Lees hier verder

Geef een reactie