Wijkteam moet loskomen van individuele hulp

Het belangrijkste doel komend jaar voor het wijkteam: zet individuele hulp om in een algemene voorziening in de wijk. Dat zegt Albert Jan Kruiter, een van de sprekers op het Zorg+Welzijn Jaarcongres op 15 september.

(Tekst: Zorg en welzijn)

‘Wijkteams moeten loskomen van de casuïstiek en zich verder ontwikkelen om algemene hulpvoorzieningen in de wijk op te zetten. Daar is voor nodig dat wijkteams een eigen budget krijgen. Niet om een cursus innovatie te volgen, maar om zelf een voorziening te ontwikkelen om de grootste problemen in een wijk op te lossen.’ Aldus Albert Jan Kruiter, onderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden.

Wijkteam

Transformatie, aldus Kruiter, ‘is niet een individueel traject voor bijvoorbeeld een kind dat in een vechtscheiding is beland. Maar het is een algemene oplossing voor de problemen van kinderen als zich veel vechtscheidingen voordoen in een specifieke wijk. De professionals in de wijkteams weten haarfijn wat er speelt in de wijk. Geef zo’n wijkteam 30.000 euro om een algemene oplossing te vinden voor een van de belangrijkste thema’s in de wijk.’

Lees hier verder

Geef een reactie