Wijkteams vaak niet kostenbewust

Medewerkers van wijkteams hebben onvoldoende zicht op de kosten van zorg. Niet kostenbewust wordt het genoemd. Dat blijkt uit de factsheet Benchmark sociale wijkteams 2016 van adviesbureau Michel de Visser Advies (MDVA).

(Tekst: Zorgvisie)

De Visser werkte voor de Benchmark samen met twee onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de Erasmus Universiteit. Zij ontdekten dat wijkteams vaak geen goed beeld hebben van de kosten van zorg. ‘Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke hulp goedkoop is. Voor zover ze het weten, wegen ze het vaak niet mee in de keuze voor wat ze inzetten’, schrijven de onderzoekers in het rapport. Er zijn daarbij wel grote verschillen tussen medewerkers, sommigen vinden dat ze zich niet bezig hoeven te houden met geld, omdat ze in de eerste plaats hulpverlener zijn. Anderen zien zich niet enkel als hulpverlener en denken wel over geld na. Maar ook bij hen blijft het onderwerp wat op de achtergrond.

Teams kostenbewust maken

Volgens de onderzoekers kunnen gemeenten wel sturen op kostenbewustzijn, maar gebeurt dit niet overal, omdat niet elke gemeente het een belangrijk onderwerp vindt.

Lees hier verder

Geef een reactie