Wijkverpleegkundigen aan huishoudelijk werk

(Tekst: NOS)

Wijkverpleegkundigen helpen steeds vaker met huishoudelijke taken

Wasjes draaien, de afwas doen of de wc schoonmaken bij ouderen die hulp nodig hebben. Het zijn taken die horen bij de thuiszorg. Maar door bezuinigingen wordt dit werk steeds vaker gedaan door wijkverpleegkundigen. 

“Uit onderzoek blijkt dat wijkverpleegkundigen steeds vaker taken doen die ze eigenlijk niet mogen doen. Dat is vooral zo sinds vorig jaar veel zorgtaken zijn overgeheveld naar gemeenten”, zegt Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit.

Met de overdracht van thuiszorg van het Rijk naar gemeenten is er flink bezuinigd. “Dat betekent dat er minder mensen zijn om het werk te doen. Wijkverpleegkundigen laten dat werk niet liggen. Dat is de aard van hun werk: zorgen”, vertelt Abma.

Wijkverpleegkundige als thuishulp

Sigrid Wulfsen is bijna tien jaar wijkverpleegkundige in Nieuw-Vennep. “Als je naar de praktijk kijkt, doen wij zoveel meer dan alleen verpleegkundige taken. Vaatwasser uitruimen, een wasje draaien, het vuilnis aan de weg zetten. Dat laat je niet liggen.”

Na de bezuinigingen op de thuishulp was volgens hoogleraar Abma de verwachting van de overheid dat die taken opgepakt zouden worden door mantelzorgers. “In theorie is dat mooi, maar in de praktijk zien we dat mensen die netwerken niet hebben.”

Lees hier verder

 

Geef een reactie