Wijkverpleging: Budgetten nu al uitgeput

Leden van branchevereniging BTN vrezen dat het budgetplafond voor wijkverpleging nog voor het einde van dit jaar bereikt zal zijn. Dat blijkt uit een enquête uitgezet met betrekking tot de inkoop van wijkverpleegkundige zorg in 2016. ‘Zo hard is er nog nooit geknepen,’

(Tekst: Zorgvisie)

Bijna twintig procent van de vijfenveertig respondenten geeft aan nu al (juni 2016) al het budgetplafond voor het gehele jaar te hebben bereikt. Maar liefst nog 34 procent geeft daarnaast aan op dit moment nog geen overschrijding van het jaarbudget 2016 te hebben, maar verwacht dit wel op korte termijn. De verwachting is hiermee dat meer dan de helft van de BTN-achterban na de zomer geen budgetruimte meer zal hebben voor het leveren van wijkverpleegkundige zorg aan nieuwe cliënten.

Continuïteit wijkverpleging in geding

Daarnaast is waarschijnlijk dat ook de zorg voor bestaande cliënten in het gedrang zal komen, omdat organisaties in financiële problemen dreigen te raken. Bij twintig procent van de contracten verwacht de zorgaanbieder een probleem om de continuïteit van zorg voor bestaande cliënten te garanderen.

Afknijpen

‘Zo erg als er dit jaar op wijkverpleegkunde wordt geknepen heb ik nog nooit meegemaakt’, zegt Maarten Oosterkamp, teammanager BTN. ‘Vooral bij Zilveren Kruis Achmea is het heel erg. Daar hebben we nu een overleg mee aangevraagd.

Lees hier verder

Geef een reactie