Wijkverpleging: een ware puzzel!

Het is een flinke organisatorische opgave geworden om wijkverpleging goed vorm te geven. De tarieven en het volume staan onder druk. De focus op doelmatigheid is groot en tegelijkertijd geeft het nieuwe toezicht zorg thuis door IGZ extra aandachtspunten rond kwaliteit. Het tekort aan niveau 4 en 5 blijft een heet hangijzer. Hoe biedt u al deze uitdagingen het hoofd?

(Tekst: Zorgvisie)

De Expertisetafel van GrowWork voor hoger management en directie over dit thema leverde de volgende inzichten en inspiratie voor vijf stukken van de puzzel:

Doelmatigheid

De zorg moet professioneler (met maximale stimulering van de eigen regie), goedkoper en innovatiever. Vanuit de zorginkoop is de druk hoog om hier steeds meer op te sturen. Belangrijk hierbij is de wijkverpleegkundigen bewuster te laten kijken en handelen vanuit dit perspectief. De boodschap is niet ’het moet minder’, maar ‘het moet anders en minder waar het kan’. En in de praktijk blijkt vaak ook echt nog meer te kunnen. Daar zit ook de inhoudelijke en professionele uitdaging. Zo blijkt vaak bij de implementatie van Omaha System dat er nog veel ruimte is voor ‘Adviseren, instrueren en begeleiden’ in plaats van (langdurig) ‘Behandelen en procedures ’. Ook wordt doelmatigheid gevonden in ICT-oplossingen, zoals automatische medicijndispensers.

Lees hier verder

Geef een reactie